Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (EVBB)
Μπρατισλάβα, Σλοβακία, Ιούνιος 2019
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (EVBB) διοργάνωσε το ετήσιο Συνέδριό της στη Μπρατισλάβα (Σλοβακική Δημοκρατία) από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου 2019. Η ΕΥΒΒ έχει ως αποστολή την εξασφάλιση της ποιότητας και την ενίσχυση της αριστείας στον τομέα της ΕΕΚ, προωθώντας τα συμφέροντα μιας φιλελεύθερης και κοινωνικά υπεύθυνη εκπαίδευση, υποστήριξη δικτύωσης και συνεργασίας της απασχόλησης σε επίπεδο ΕΕ.
Η διάσκεψη αυτή, στο πλαίσιο της Υψηλής Υποστήριξης του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας για Επενδύσεις και Πληροφορική και του Υπουργείου Παιδείας, Επιστημών, Έρευνας και Αθλητισμού της Σλοβακικής Δημοκρατίας, οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρηματιών ( CEA-PME) και το Ίδρυμα Solidar και συγκεντρώθηκαν περίπου 130 εμπειρογνώμονες (περισσότερες από 25 διαφορετικές εθνικότητες) τόσο από την εκπαίδευση όσο και από τον κλάδο της βιομηχανίας.
Η ημέρα έναρξης στις 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων της Volkswagen Σλοβακίας (χορηγός της εκδήλωσης) και συγκέντρωσε διακεκριμένους επισκέπτες από όλη την Ευρώπη, όπως ο HE Oľga Nachtmannová (κρατικός γραμματέας της Σλοβακικής Δημοκρατίας), ο Joachim Bleicker (Πρέσβης της Γερμανίας Σλοβακία), Doamna Steluţa Arhire (Πρέσβης της Ρουμανίας στη Σλοβακία). Οι εξαιρετικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ΕΕΚ εμπλούτισαν τη διάσκεψη με την ομιλία τους: Thiemo Fojkar (Πρόεδρος της EVBB), Connie Reuter (Γενικός Γραμματέας SOLIDAR), Patrick Meinhardt (εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιχειρηματιών (CEA-PME)), Jan Varchola ΓΔ Απασχόλησης), James Calleja (Διευθύνων Σύμβουλος της MCAST, Μάλτα και Πρόεδρος του EfVet) και πολλά άλλα.
Αυτή η 23η έκδοση του Διεθνούς Συνεδρίου της EVBB αποσκοπούσε στην καταστροφή τεχνητών φραγμών και στην προετοιμασία ενός νέου στρατηγικού συνεταιρισμού για το μέλλον της εκπαίδευσης. Σε περιόδους αβεβαιότητας, η συν-δημιουργία και η συνυπευθυνότητα είναι οι λέξεις-κλειδιά που εμπνέουν και οδηγούν τον δρόμο μας στην αλλαγή του περιβάλλοντος της ΕΕΚ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτής.
Από την ίδρυσή της το 1992, η EVBB έχει υποστηρίξει σθεναρά την προσέλκυση της παιδείας στην πρωτοπορία της θεμελιώδους μεταρρύθμισης της οικονομίας και της κοινωνίας που ζητά η εποχή μας. Μια ριζική αλλαγή στο δρόμο της σκέψης και της σύλληψης του εκπαιδευτικού συστήματος είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε τα υλικά και πολιτιστικά εμπόδια στο δρόμο της νέας ανθρώπινης εποχής που έχει η δυνατότητα παγκοσμιοποίησης και ψηφιοποίησης. Αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε το ρόλο όλων των ενδιαφερομένων μερών που πρέπει να συμμετάσχουν και να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία επανασχεδιασμού του εκπαιδευτικού μοντέλου στο πλαίσιο ενός πιο ανοικτού, έξυπνου και συνεργατικού κόσμου του 21ου αιώνα.
Η συνεργασία της EVBB με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρηματιών (CEA-PME) και το Ίδρυμα Solidar είναι η απάντηση στον θεμελιώδη ρόλο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων. Όσον αφορά την τελευταία, η EVBB πιστεύει βαθιά ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανακαίνιση του εκπαιδευτικού συστήματος που απαιτείται από τον σημερινό και τον μελλοντικό ψηφιοποιημένο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Όχι μόνο επειδή η συνεργασία τους με τους παρόχους ΕΕΚ και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελεί προϋπόθεση sine qua non για την ενσωμάτωση της μάθησης μέσω της εργασίας σε μια προσέγγιση διπλού συστήματος και πέραν αυτής, αλλά και επειδή οι επιχειρηματικές δεξιότητες θα αποκτήσουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στα προγράμματα σπουδών όλων των φοιτητών, βαθμού και όλων των προσανατολισμών εκπαιδευτικών οδών. Από την άποψη αυτή, οι επιχειρηματίες έχουν πολλά να διδάξουν και να κερδίσουν πολλά από μια ισχυρότερη συνεργασία με τους παρόχους ΕΕΚ και το εκπαιδευτικό σύστημα γενικά. Από τη μια πλευρά, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσφέρουν το τέλειο περιβάλλον εργασίας, όπου οι σπουδαστές μπορούν να κερδίσουν και να βελτιώσουν τις επαγγελματικές, σχεσιακές και πρακτικές δεξιότητές τους συμμετέχοντας στην πραγματική πραγματικότητα της εργασίας και της παραγωγής και να επωφεληθούν από τη διδασκαλία και την εποπτεία. Από την άλλη πλευρά, μια ισχυρότερη και πιο διαρθρωμένη συνεργασία με τους παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για τον επιχειρηματικό κόσμο να θεραπεύσει αποτελεσματικά τη μακροχρόνια και δραματική έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων που υποφέρει από αυτήν. Ως εργοδότες, οι επιχειρηματίες έχουν το μεγαλύτερο δικαίωμα να διδάξουν στους πιθανούς υπαλλήλους τους πώς να κάνουν τη δουλειά τους. Τέλος, με τη συμμετοχή τους στην κατάρτιση και την εκπαίδευση, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πραγματοποιούσαν μια κοινωνική επένδυση, θα βελτίωναν την εικόνα τους ενώπιον του ευρύτερου κοινού, θα αποκτούσαν κοινωνικοπολιτικό έδαφος για να επιτύχουν τις αξίες τους στην κυρίαρχη κουλτούρα.
Διαφορετικές προκλήσεις συζητήθηκαν και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των διάφορων εργαστηρίων και των συζητήσεων που προκάλεσαν την τριήμερη διάσκεψη και η «Διακήρυξη της Μπρατισλάβα» – ένα έγγραφο που αναλύει αυτές τις προτεραιότητες και διατυπώνει ορισμένες συστάσεις – έχει επικυρωθεί και υπογραφεί και από τους τρεις εταίρους: (CEA-PME), το Ίδρυμα Solidar και το EVBB.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη DIAN
Τηλ. 210-8253933
E-mail: pmdian@otenet.gr
ή
την επισημη ιστοσελιδα του Ετησιου Συνεδριου:
http://evbb.eu/blog/2019/07/17/evbb-annual-conference-bratislava-2019/