Πρώτη Συνάντηση στα Άδανα / Τουρκία
Στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2020
Στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στα Άδανα στην Τουρκία η πρώτη Συνάντηση των Ευρωπαϊκών Οργανισμών που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα E-ROBOTICS στα πλαίσια του Erasmus+.
Η έννοια της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης παρουσιάστηκε το 2016 από τον κ. Klaus Schwab, ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο συνέδριο της Νταβός στην Ελβετία, για να περιγράψει τη σημερινή εποχή, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά νέων τεχνολογιών που συντηρούν τη φυσική και εισάγουν νέους ψηφιακούς και βιολογικούς κόσμους. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ο αντίκτυπος της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης στην απασχόληση. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι με τις βελτιώσεις στον τομέα της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι το 2020 θα χαθούν πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, 2016).
Καμία δουλειά, εξειδικευμένη ή μη, δε θα μείνει ανεπηρέαστη από τον αντίκτυπο του αυτοματισμού. Η άνευ προηγουμένου πολυπλοκότητα της τεχνολογίας και η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει σύντομα επιπτώσεις σε αρκετούς επαγγελματικούς χώρους. Ενώ αφενός οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται, από την άλλη, θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες, ειδικά για τους ειδικούς υπολογιστών και τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον Schwab (2016), τα επόμενα πέντε χρόνια είναι μια κρίσιμη περίοδος μετάβασης από τη μια κατάσταση στην άλλη.
Σε αυτό το σενάριο, υπάρχει μια εξαιρετική ευκαιρία να επενδύσουμε στην κατάρτιση των ενηλίκων για νέες ευκαιρίες απασχόλησης που απαιτούν γνώση σχετικά με τον προγραμματισμό και τη ρομποτική και που επιτρέπουν την προσαρμογή τους σε έναν πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Ωστόσο, σε έναν κόσμο όπου το διαδίκτυο είναι ολοένα και πιο προσβάσιμο ακόμα και από το κινητό τηλέφωνο, η αναζήτηση, η ανταλλαγή και η παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου έχουν γίνει δραστηριότητες ρουτίνας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολίτες πρέπει να έχουν δεξιότητες που επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν τεχνολογίες που μπορούν να φέρνουν νέες ευκαιρίες στη ζωή τους και, αφετέρου, να είναι προετοιμασμένες για όλο και πιο περίπλοκα περιβάλλοντα διαβίωσης και εργασίας που επικεντρώνονται στην επάρκεια των δεξιοτήτων μάθησης και καινοτομίας που περιλαμβάνουν κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, την επικοινωνία και τη συνεργασία (Schwab, 2016).
Επίσης, η ανάγκη συνεχούς διερεύνησης νέων παιδαγωγικών πρακτικών στην ηλεκτρονική μάθηση δημιουργεί την ευκαιρία να διαμορφωθεί νέο περιεχόμενο με νέα εργαλεία που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, επιτρέποντας στους ενήλικες μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζουν.
Οι εταίροι του προγράμματος θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν ένα μάθημα ηλεκτρονικής μάθησης σε συνεργασία με το Mobile Robotics για ενήλικες εκπαιδευόμενους, προωθώντας τις τεχνικές δεξιότητες των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων και θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες όπως η υπολογιστική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων. Στη συνέχεια, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης θα τεθεί σε εφαρμογή με εκπαιδευτές εκπαίδευσης ενηλίκων.
Ταυτόχρονα, αυτοί οι εκπαιδευτές ενηλίκων θα αναλύσουν τις παιδαγωγικές τους πρακτικές, θα αξιολογήσουν και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους συνεργάτες τους, στις εκπαιδευτικές συναντήσεις ηλεκτρονικής μάθησης. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικό πλαίσιο μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συνεργατικών προβληματισμών μεταξύ των εταίρων που ανταποκρίνονται στους στόχους του έργου.
Στο τέλος αυτού του έργου, η εταιρική σχέση θα έχει δημιουργήσει ένα μάθημα ηλεκτρονικής μάθησης σχετικά με μια εικονική πλατφόρμα μάθησης, ένα εργαλείο διδασκαλίας και εκμάθησης για το Mobile Robotics για ενήλικες εκπαιδευόμενους, με παιδαγωγικές δραστηριότητες και πρακτικές με καινοτόμα εκπαιδευτικά σενάρια για εκπαιδευτές. Τέλος, οι εταίροι του προγράμματος θα αναπτύξουν ένα βιβλίο που θα εκφράζει τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις σχετικά με τις παιδαγωγικές πρακτικές των εκπαιδευτών ενηλίκων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Η DIAN συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό μαζί με τους παρακάτω Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς
- Seyhan Halk Egitimi Merkezi ve Aksam Sanat Okulu Mudurlugu (Τουρκία)
- MAKE IT PEDAGOGICAL (Πορτογαλία)
- POLITECHNICA UNIVERSITY FROM BUCHAREST (Ρουμανία)
- Cukurova Kaymakamligi (Τουρκία)
- UNIVERSITY OF CUKUROVA (Τουρκία)
- Dalya Ajans reklam tanitim bilgisayar bilisim ve promosyon dekorasyon ithalat ihracat ticaret limited sirketi (Τουρκία)
- Mesleki Girisimciler ve Toplum Gonulluleri Dernegi (Τουρκία)
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη DIAN
Τηλ: 210-8253933
E-mail: pmdian@otenet.gr