“Saving Our Planet: Training disabled people to take and promote measures
for the protection of the environment”
Το Πρόγραμμα:
Το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με την Προστασία του Περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών.
Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών σκοπεύουμε να εκπαιδεύσουμε κατάλληλα «ομάδες εθελοντών», που ανήκουν στην ομάδα ατόμων με κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον άμεσο στόχο μας μέσω των προτεινόμενων δικτύων που σκοπεύει να αναπτύξει και να υποστηρίξει η κοινοπραξία. Οι αρχικές ομάδες εθελοντών θα είναι πολίτες του Adıyaman που έχουν συμμετάσχει σε διάφορες εθελοντικές πρωτοβουλίες στο παρελθόν. Έτσι, έχουν ήδη ωριμάσει τις εμπειρίες τους στην προσέγγιση και την ενημέρωση ατόμων για διαφορετικά θέματα.
Τα μέλη των ομάδων-στόχων θα εκπαιδευτούν κατάλληλα σε θέματα που σχετίζονται με:
- Την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Κλιματική Αλλαγή
- Την καθιέρωση αποτελεσματικής συνεργασίας και επικοινωνίας με άλλες ομάδες εθελοντών στις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία) και σωστή χρήση των εργαλείων συνεργασίας.
- Την αναβάθμιση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για την προώθηση του έργου και των στόχων του στο κοινό
- Την διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου σε ομάδες εθελοντών σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Ομάδες Στόχοι του Προγράμματος
Η άμεση ομάδα στόχος του έργου είναι «άτομα με κινητικές αναπηρίες» κυρίως, νέοι, που δεν έχουν πάντα πρόσβαση στην επίσημη Κατάρτιση, όπως όλοι οι άλλοι θα μπορούσαν να έχουν και που βρίσκουν εμπόδια που συνδέονται με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι γνώσεις που θα αποκτήσουν, για την προστασία του περιβάλλοντος, τις ψηφιακές δεξιότητες και τις εθελοντικές δράσεις, θα τους βοηθήσει να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία, ως ισότιμα ενεργά μέλη. Εκτός από τη γνώση που θα αποκτήσουν για τις εθελοντικές δράσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος, στις οποίες θα εκπαιδευτούν να προσφέρουν στο κοινό, θα είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα για αυτούς που θα τους οδηγήσει στην ισότιμη κοινωνική τους ένταξη.
Η έμμεση ομάδα στόχος είναι μέλη της τοπικής κοινωνίας του Adiyaman, τα οποία θα επωφεληθούν από τις εθελοντικές δράσεις της άμεσης ομάδας στόχου και θα αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με το σχέδιο διάδοσης του έργου.
Οι Στόχοι
Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
- να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά ζητήματα και την Κλιματική Αλλαγή
- να υποστηρίξει μέσω της δια βίου μάθησης την προσωπική ανάπτυξη των ατόμων με κινητικές αναπηρίες και
- η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής τους στα κοινά
- να υποστηρίξει τη συμπερίληψη της ομάδας στόχου «άτομα με λιγότερες ευκαιρίες» και να προωθήσει την άτυπη ενεργό συμμετοχή σε δραστηριότητες κατάρτισης προκειμένου να εφαρμοστούν οι αρχές της «Στρατηγικής Ένταξης και Διαφορετικότητας».
- να προσελκύσει την πρόσβαση στο πρόγραμμα Erasmus+ νεοεισερχόμενων και οργανισμών με χαμηλή εμπειρία και να λειτουργήσει ως πρώτο βήμα συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- να υποστηρίξει δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων στο έργο (νέοι με λιγότερες ευκαιρίες) και στον ψηφιακό τους γραμματισμό, σύμφωνα με το «European Digital Education Hub»
- να υποστηρίξει την ενεργό συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη και να φέρει την ευρωπαϊκή διάσταση σε τοπικό επίπεδο, προωθώντας «εθελοντικές δράσεις» για την προστασία του περιβάλλοντος.
- να ενισχυθεί η συνεργασία σε ευρωπαϊκές ομάδες
Χρονικό σχέδιο
Οι δραστηριότητες του προγράμματος θα υλοποιηθούν κατά τους 12 μήνες ζωής του έργου σύμφωνα με το παρακάτω σχέδιο:Μήνες 1-5. Δράσεις σε Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο (Προετοιμασίες, στήσιμο, δικτύωση, παραγωγή και δοκιμή υλικών, δημιουργία ιστοσελίδας)
- Μήνες 6-10. Δράσεις σε εθνικό επίπεδο (δραστηριότητες κατάρτισης και αναβάθμιση δεξιοτήτων)
- Μήνες 11-12. Ενέργειες προώθησης σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την ευρύτερη Διάδοση και για τη Βιωσιμότητα του έργου. (Διάδοση και γενική συμμετοχή του κοινού σε ευρύτερο επίπεδο, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κοινή χρήση αποτελεσμάτων για μελλοντικές δράσεις)
Τα αποτελέσματα
- Εγχειρίδιο για την εκπαίδευση των εθελοντών για τα παρακάτω, συνοπτικά
- Την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος
- Καλές πρακτικές από διάφορες χώρες της ΕΕ με στόχο την προστασία του νερού (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια) και του χερσαίου (χωράφια, δάση) Περιβάλλοντος.
- Βίντεο για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού (Εικόνες για σύγκριση μολυσμένων και μη μολυσμένων περιοχών)
- ιστοσελίδα για την προώθηση των στόχων του έργου καθώς και των πιθανών αποτελεσμάτων του
- Επιμορφωτικές δραστηριότητες προσανατολισμένες στο στόχο (μέσω εικονικής τάξης ή μικτής μάθησης) που στοχεύουν σε άτομα με κινητικές αναπηρίες
- Ιδέες και προτάσεις με απλές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ή να αποφεύγουμε όλοι για να προστατεύσουμε το Περιβάλλον μας
- Διαδικτυακή αξιολόγηση της «Προσωπικής Περιβαλλοντικής Συνείδησης» για κάθε συμμετέχοντα με τη χρήση ερωτηματολογίου.
- Ηλεκτρονική Πλατφόρμα στην οποία οι ομάδες των εθελοντών
- θα μπορούν να παρουσιάζουν τις δραστηριότητές τους
- θα ανταλλάσουν ιδέες και εμπειρίες με άλλες ομάδες εθελοντών ή με άτομα από άλλες περιοχές.
- Ψηφιακά Φυλλάδια για την προώθηση του Προγράμματος