Ένταξη στο χώρο εργασίας
Η ενσωμάτωση στο χώρο εργασίας σημαίνει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα στο χώρο εργασίας που να δημιουργεί σεβασμό, να ενθαρρύνει την ενσωμάτωση, να προάγει την ποικιλομορφία και να αγκαλιάζει τις μοναδικές δεξιότητες και ιδιότητες όλων των εργαζομένων μιας εταιρείας. Η ένταξη στο χώρο εργασίας περιλαμβάνει πολλές θετικές πτυχές της ζωής.
Στόχος είναι να αρθούν τα εμπόδια ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν πλήρη συμμετοχή σε ένα χώρο εργασίας που υποστηρίζει την ανάπτυξη και την επίτευξη καλά ενημερωμένων και πολιτιστικά κατάλληλων επιχειρηματικών αποτελεσμάτων.
Περιλαμβάνει επίσης την αναγνώριση της αξίας των ατομικών διαφορών και τη διαχείριση τους στο χώρο εργασίας.
Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση ενηλίκων προτεραιότητας: Επέκταση και ανάπτυξη των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών και της επαγγελματικής κατάρτισης προτεραιότητας: Ανάπτυξη επιχειρηματικών συμπράξεων που στοχεύουν στην προώθηση της μάθησης που βασίζεται στην εργασία με όλες τις μορφές της.
Ένταξη στο χώρο εργασίας ως ευκαιρία
Σε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, η ένταξη στο χώρο εργασίας θεωρείται μάλλον ενοχλητική και δαπανηρή υποχρέωση και όχι ευκαιρία. Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πρέπει να προσφέρει την ευκαιρία για καλύτερη ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία, με στόχο την ενίσχυση του προφίλ της εταιρίας.
Η νομική κατάσταση είναι σαφής: ** Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα αγαθά θα πρέπει να είναι προσιτά. **
Αυτός ο νόμος διευκολύνει την ανεξάρτητη διαβίωση περίπου του 15% του πληθυσμού με αυξανόμενη τάση που προκαλείται από τη γηράσκουσα κοινωνία.
Ωστόσο, οι γνώσεις σχετικά με τις διαφορετικές απαιτήσεις των διαφόρων τύπων μειονεκτημάτων λείπουν σε μεγάλο βαθμό και η προσαρμογή χωρίς φραγμούς συχνά δεν είναι διαθέσιμη παρά τα υποχρεωτικά πρότυπα.
Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε ο Franz Niederl, λέκτορας στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών και Εφαρμογών Διαδικτύου, αποσκοπεί στην εξουδετέρωση αυτής της εξέλιξης δημιουργώντας ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Workplace Inclusion 4.0. Το έργο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2017 και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Tο έργο επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατάστασης του εργασιακού χώρου για τα άτομα με αναπηρίες και, ως εκ τούτου, στην καλύτερη ενσωμάτωση στο χώρο εργασίας. Αρχικά θα διεξαχθεί μελέτη για την αξιολόγηση / αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης της επαγγελματικής ένταξης των ατόμων με αναπηρίες σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.
Τα παραδείγματα καλής πρακτικής που θα συγκεντρωθούν θα ενσωματωθούν στη δημιουργία διδακτικού και μαθησιακού υλικού για την κατάρτιση με τα επόμενα μαθήματα δοκιμών. Θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Αυστρία, τις πέντε συμμετέχουσες χώρες εταίρους. Τέλος, θα πρέπει να αξιολογηθούν τα μαθήματα δοκιμών και να βελτιωθεί η κατάρτιση WI4.0 σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για συμβούλους επιχειρήσεων και προσωπικό HR, ειδικά σε πανεπιστήμια, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ατόμων με αναπηρίες.
Εκπαίδευση με πιστοποιητικό
Το αποτέλεσμα του προγράμματος είναι μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να βελτιώσουν την κατάσταση εργασίας για τα άτομα με αναπηρίες. Η συνειδητοποίηση του θέματος πρέπει να τεθεί με συνέπεια και οι συμμετέχοντες μπορούν επιπλέον να λάβουν πιστοποιητικό για το ολοκληρωμένο μάθημα κατάρτισης. Η εκπαίδευση WI4.0 είναι επίσης κατάλληλη για άτομα με αναπηρίες, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερες καταστάσεις εργασίας ως “εμπειρογνώμονες για τη δική τους περίπτωση”. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αντιστοιχεί στην εθνική εφαρμογή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Η εκπαίδευση θα συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση του έργου το φθινόπωρο του 2019. Επιπλέον, τα εκπαιδευτικά υλικά μπορούν να αποκτηθούν από το διαδίκτυο. Η πιστοποίηση μπορεί να αποκτηθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου. Η αυξημένη τεχνογνωσία των συμμετεχόντων αποτελεί σημαντικό ορόσημο για περαιτέρω θετικές εξελίξεις όσον αφορά την προσβασιμότητα στον κόσμο της εργασίας.